DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımasını ve kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmalarını sağlamak amacıyla okul öncesinden liseye tüm sınıf kademelerinde uygulanmak üzere "Dilimizin Zenginlikleri Projesi"nin başlatıldığını açıkladı.

30.11.2023 364

30-11-2023

 Proje Uygulama Kılavuzu İçin Tıklayınız.

Eylem Planı İçin Tıklayınız.

Okul Yürütme Komisyonu için Tıklayınız.

Tanıtım Videosu İçin Tıklayınız

Erken Çocukluk Eğitiminde 365 Gün Öykü kitaplarının seslendirmeleri için TIKLAYINIZ

Erken Çocukluk Eğitimi (EÇE) Hikaye Kitapları için TIKLAYINIZ

Eğitimde Birlikteyiz: Engeli Olan Çocuklar İçin Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi Projesi kapsamında hazırlanan öykü kitapları için TIKLAYINIZ

 

 

 

 

 

 

 

 

Değerli  Velilerimiz,

“Bir dildeki sözlerin bütünü; söz hazinesi, söz dağarcığı, sözcük hazinesi, kelime hazinesi, kelime kadrosu, vokabüler” olarak tanımlanan söz varlığı, bireyler arası iletişim için çok önemlidir. Daha önce öğrendiğimiz sözcüklerle konuşur, derdimizi anlatır, karşımızdakine doğru mesajlar vermek için ifademize anlamlar katarız.

Sözcük söylendiğinde onu karşılayan kavram akla gelir. Kişinin bunu zihninde canlandırabilmesi, sözcükle ilgili kavramı gözünün önüne getirebilmesi getirmesi o sözcüğe hâkim olduğunu gösterir. Ne kadar çok sözcük zenginliği varsa o kadar çok düşünme ve konuşabilme zenginliği var demektir. Türkçemiz oldukça zengin bir dil zenginliğine sahiptir. Anadolu masalları. Dede Korkut hikayeleri, Karagöz ve Hacivat’ı, Nasrettin Hoca fıkraları bunlara örnektir. Ayrıca kafiyeli (uyaklı) kelimeleri, eş ve zıt anlamlı sözcükleri, tekerleme, şiir, kültürel fıkraları mevcuttur.

 Çocuklarımıza zenginliğimiz olan dilimin güzelliklerini aktarmak anne-baba, eğitimciler olarak bizlerin görevidir. İleride çocuğumuzun iyi bir konuşmacı, okuyucu ve düşünür olmasını istiyorsak onları küçük yaşta bu zenginliklerle tanıştırmalıyız. Çocuk kitapla tanıştıkça içindeki bilinmeyen kelimeleri anladıkça merak duygusu daha da artacak ve daha hızlı öğrenmesini sağlayacaktır.

Yeni kelimeleri öğrendikçe nerede ve nasıl kullanacağını öğrenip kendini ifade etme ve iletişim kurma becerileri de gelişecektir. Öğrencilerimiz için söz varlığını en verimli şekilde artırmayı ve kullanmayı sağlayacak ortam ise okullardır. Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

 Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.

“Dilimizin Zenginlikleri Projesi” okulumuzda her kademede uygulanmaya başlanmıştır. Bu süreçte siz değerli velilerimizle iletişim içinde bulunacağız. Birlikte yapacağımız etkinlikleri sizlerle paylaşacağız. Sizlerden destek alacağız. Şimdiden çocuklarımız için vereceğiniz desteği görüyoruz. Teşekkür ederiz.

 

 

 Sevgi Anaokulu Ailesi